Algemeene Schippers vereeniging

Voor en door schippers

De ESO en het Markttransparantiesysteem AGORA

Zaterdag 27/02 heeft de ESO-Raadsvergadering het Markttransparantiesysteem – AGORA besproken.

Op onze vraag aan de ESO of wij verwacht werden om ons Markttransparantiesysteem toe te lichten hebben wij een negatief antwoord ontvangen. Maar nu zien we dat het plan “niet concreet genoeg is om een standpunt in te nemen”.
De heer Devos schrijft ons namelijk namens de ESO: “De Raad heeft zich niet pro of contra uitgesproken omdat het geheel momenteel niet concreet genoeg is om een standpunt in te nemen”. Wellicht was het dan toch verstandig geweest om de ASV aanwezig te laten zijn zodat wij de concrete invulling duidelijk hadden kunnen maken, zoals wij eerder bij een overleg met de heer Devos en mevrouw Duursema hebben gedaan. De ASV heeft een bijlage gestuurd met de mogelijke uitwerking van het voorstel aan de beide ESO vertegenwoordigers maar er is geen vraag geweest om die uitwerking te delen met de andere ESO leden.
Het is een gemiste kans want wellicht hadden we dan ook met de input van de andere leden van de ESO onze voorstellen meer richting kunnen geven, aangepast aan de wensen en behoeften van de leden van de ESO. Helaas is deze kans niet aangegrepen en is er daardoor nu sprake van onnodig tijdverlies.

Binnen de ESO is het dossier toegewezen aan de ESO-commissie Markt & Economie die het verder moet behandelen en de Raad op de hoogte zal houden van de ontwikkelingen en voortgang.
De voorzitter van de ESO-commissie Markt & Economie is in principe een vertegenwoordiger van het CNBA. Daar zijn echter bestuursverkiezingen geweest en de mandaten moeten nog door hen bekrachtigd worden. Tot zolang neemt Alain Devos (CITBO/OR) het ad-interim voorzitterschap waar van deze commissie.

Deze voorzitter heeft geopperd dat er een ASV delegatie uitgenodigd zou kunnen worden op de eerstvolgende vergadering van de ESO-commissie Markt & Economie die is gepland op donderdag 14 april in Duisburg. Daarbij zou de ASV dan wel haar voorstel voor markttransparantie “AGORA” kunnen toelichten aan de leden van deze commissie en zouden er de vervolgstappen besproken kunnen worden.

Opvallend is wel dat de ESO-Raad uitdrukkelijk en unaniem heeft gesteld dat er geen koppeling zal worden gemaakt met het Europees IWT platform dat ESO en EBU aan het opzetten zijn.

Oftewel: de 6 miljoen die ESO en EBU voor hun Europees IWT platform hebben bedacht zouden niet gekoppeld mogen worden aan de 10 miljoen die de ASV vraagt voor een markttransparantiesysteem volgens de ESO.
De ESO vindt dat de twee initiatieven behandeld moeten worden als afzonderlijke dossiers waarbij vermeden moet worden dat deze elkaar op een of andere manier hypothekeren.
De ASV vindt juist dat ESO en EBU zichzelf ongeloofwaardig maken als zij zich niet voluit inzetten voor een markttransparantiesysteem.

Natuurlijk zal de ASV van harte bereid zijn haar voorstel te bespreken binnen de ESO Raad en vragen dan ook aan de leden samen met ons op de eerstvolgende ASV vergadering hier enthousiast over mee te denken hoe we de invulling concreter kunnen maken.