Voor en door schippers
Categoriën
Sociale Media

Twitter
Dank aan de aanwezigen: het was weer een mooie ASV vergadering met veel sprekers van divers pluimage en zinvolle debatten. Een impressie in de Scheepvaartkrant https://t.co/FKN6kNXwEi @MahirAlkaya @nancyscheijven
Het lijkt erop dat extra bijmenging biobrandstof uitgesteld wordt. Mede dankzij motie van @MahirAlkaya (SP) en @rbisschop (SGP) 👍Maar uitstel is geen afstel. En ook de Europese verplichte (gemiddelde!) 6% bijmenging moet veilig zijn. https://t.co/4kaNsuff0d. @IenWTweedeKamer
Waarschijnlijk advies uitstel EXTRA bijmengverplichting Maar de onontkoombare (gemiddelde!) 6% Europese bijmengverplichting kan tot grote problemen leiden.
Volgens experts zijn de blends vervuilender ipv schoner,
en het is onveilig.
https://t.co/GMhF7nObyj
@IenWTweedeKamer

Loopbruggen in Rijn bij Lobith blijken bij hoogwater te kort

omroep Gelderland:

Vijf nieuwe loopbruggen voor de scheepvaart in de vluchthaven bij Tolkamer – in de buurt van Lobith – blijken te kort. Door de hoge waterstand in de Rijn verdwijnt een deel van de loopbruggen onder water. Daardoor kunnen mensen te voet niet aan en van boord.

De vluchthaven met de nieuwe steigers is onlangs opgeknapt voor ongeveer 18 miljoen euro. De autoafzetsteiger die in december werd geplaatst, is wel lang genoeg.

Een schippersechtpaar uit Tolkamer zag al bij de oplevering dat hoogwater problemen zou geven. “Dat het meteen in het eerste jaar na de opknapbeurt al misgaat, is wel sneu”, zeggen ze tegen Omroep Gelderland.

Hun schip Lidwina ligt in de vluchthaven en is nu alleen met een bootje bereikbaar. Rijkswaterstaat spreekt tegen dat er een rekenfout is gemaakt. “Bij de berekeningen hielden we er rekening mee dat de loopbruggen zes dagen per jaar door de hoge waterstand niet lang genoeg zijn”, zegt woordvoerder Thijs Scheres.

Helling
“We hadden de steigers langer kunnen maken, maar dan hadden ze door de hellinggraad ook hoger moeten worden. Dat zou betekenen dat er minder aanlegruimte voor de schepen was.”

Om aan de vaar- en rusttijden te voldoen, moeten schippers om de 30 kilometer in een overnachtingshaven terecht kunnen. De vluchthaven biedt plaats aan 18 schepen tot een maximale lengte van 110 meter.

Het waterpeil bij Lobith zakt sinds het middaguur. De Rijn staat nu op 14,61 meter boven NAP. Het hoogste peil werd vanmorgen bereikt om 3.40 uur: 14,64 meter.