Algemeene Schippers vereeniging

Voor en door schippers

Introductie najaarsvergadering 2015

Het is ons weer overkomen dat we de leden en donateurs zoveel hebben te melden dat het niet past in de past in de nieuwsbrief (lees verder op de website). Op zich is dat natuurlijk fantastisch, want dat geeft aan dat de ASV steeds actiever wordt en er een groep mensen is die, naast hun zakelijke en privé zaken, tijd willen vrij maken om zich in te zetten voor een bond. Want, dat is de ASV, een bond. Officieel is de ASV natuurlijk een ondernemers- en werkgeversorganisatie, maar in de binnenvaart is de term bond gebruikelijk en past ook beter bij hetgeen bepaalde organisaties behoren te doen, het behartigen van de individuele en collectieve belangen van de aangeslotenen.

Ik schrijf dit omdat er de afgelopen jaren nogal wat beweging is geweest in de binnenvaartorganisaties waar de ASV mee om dient te gaan. Er zijn een heel aantal binnenvaartorganisaties opgezet, opgeheven, samengevoegd, geïntrigeerd en/of ingekrompen in een relatief korte tijd waarbij voor de ASV geldt dat de vereniging op alle vlakken is gegroeid. We kunnen nu stellen dat de ASV de enige overgebleven onafhankelijke schippersbond is in Nederland. Het is dan ook des te belangrijk geworden dat de ASV de binnenvaart op de hoogte brengt van zaken die het belang van de particuliere binnenvaart schaadt en wat de ASV doet om hun belangen te behartigen.

We hebben vorig jaar besloten om de nieuwsbrief anders vorm te geven en we hopen dat u er als lezer net zo tevreden over bent als het bestuur en de denktank. Heeft u echter opmerkingen, tips etc. ten aanzien van de nieuwsbrief, schroom dan niet om die te melden bij de redactie. Input vanuit de leden en donateurs is de voor de ASV even belangrijk als de leden en donateurs inlichten van zaken die er spelen vanuit bestuur en denktank.

Tijdens de ledenvergadering in maart was de stemming van de leden heel duidelijk. Het voorstel om een lidmaatschap van de ESO te onderzoeken en daarvoor de benodigde stappen te zetten werd unaniem aangenomen. Inmiddels hebben gesprekken plaatsgevonden met Ons Recht, de secretaris-generaal van de ESO en het bestuur van BLN. In augustus wordt alles geëvalueerd in een samenkomst van de denktank en vervolgens in de najaarsvergadering worden voorgelegd aan de leden.

Persoonlijk vind ik de centrale vraag in de komende najaarsvergadering waar de ASV staat in het omgeploegde veld van binnenvaartorganisaties en hoe de beschikbare middelen en mogelijkheden zo goed mogelijk kunnen worden ingezet voor het behartigen van de belangen van de leden. Er is m.i. namelijk veel werk bijgekomen voor een echte schippersbond nu vervoerders, logistiek dienstverleners en de nautische belangbehartiger in één club zijn opgegaan.

Ik hoop dat u er zal zijn op 3 oktober in de Harmonie voor de najaarsvergadering.

Ron Breedveld.