Algemeene Schippers vereeniging

Voor en door schippers

Onjuiste losverklaring

Onjuiste losverklaring

Reisje sojameel aangenomen van Rotterdam naar Gent, Eurosilo in Rodehuizedok.

Tegen bevrachter gezegd dat ik stofnummer op charter en op connossement wilde. Is inderdaad gedaan.

Waswater van sojameel (nr 1610) mag alleen overboord gepompt bij losstandaard B (ruim vacuum schoongemaakt). Bij losstandaard A (veegschoon) moet waswater in een riool. Er is gelost met de kraan en veegschoon (nou ja, veegschoon) opgeleverd. Ik heb het ruim zelf nog nageveegd zoals ik meestal doe, uitspuiten doe ik gemiddeld eens in de vier keer zo’n beetje.

Het is nu weer keurig schoon voor de volgende lading. De vuilniszak met veegsel gaat in de afvalbak. Als het tijdens het lossen had geregend was het lastiger geworden, dan wordt het gauw een drabbige boel die je met vegen niet goed weg krijgt. Overigens weet ik niet of een vacuümtechniek dat dan wel netjes aankan, maar dat terzijde. De mors aan dek heb ik tijdens het lossen opgeveegd en weer bij de lading in het ruim gegooid (dat zal van de PDV-club wel niet mogen)

Eurosilo had het evt. waswaterprobleem als volgt opgelost. Op de losverklaring stond i.p.v. sojameel, 1610 vermeld sojapellets, 1720 (= waswater overboord bij losstandaard A). De losverklaring kon niet veranderd worden, dan moest ik “bij hogerhand” zijn, want zo zat het in het systeem.

Ik heb op de losverklaring naam en stofnummer gecorrigeerd, uitzondering gemaakt voor item 9 (waswater mag overboord) en vermeld: “lading betrof sojameel, stofnr 1610” en “getekend met inachtname van gemaakte wijzigingen”. Daarna getekend. Eurosilo heeft hiervan een copie gemaakt voor zichzelf. Wat mij betreft is hiermee de kous af. Ik heb een juiste losverklaring getekend en geen waswater overboord gepompt.

Na dit voorval heb ik wat vragen bij de regels:

1. Is mijn schip na een volgende lading nog steeds besmet met ladingrestant sojameel? Hier en daar zit nog wel iets in de kiertjes tussen de planken . Naar mijn idee is dat na een volgende keer laden en lossen wel aardig verdund met stof uit de nieuwe lading en toen met het navegen ongeveer verwijderd.

2. Is lossen met een zuigpijp niet tegelijk een vacuümtechniek? Na het lossen met een zuigpijp valt er voor mij niet zoveel meer na te vegen.

3. Waarom losstandaard B (vacuumtechniek) en niet gewoon nog even navegen voor je gaat spuiten. Ik denk dat er nu nog 1 à 2 liter sojameel in de kiertjes en de naadjes zit. Dat zou dan bij het ruim spuiten los komen en overboord gaan. Ter vergelijking: ik heb het dek bezemschoon gemaakt tijdens het lossen (wat de lossers eigenlijk zouden moeten doen, ik weet het) en daarna afgespoten, hetgeen is toegestaan. Maar omdat er windkracht 5-6 stond was het “bezemschoon” ook maar betrekkelijk, uit alle hoeken en gaten was het weer aangewaaid. Ik heb dus misschien wel meer dan een halve emmer sojameel overboord gespoeld, En de 10 emmers sojameel op de wal tussen schip en trechter worden ongetwijfeld ook het water ingespoten (of geregend).

4. Pellets van sojameel waren geen probleem geweest. Bezemschoon opgeleverd en spuiten maar. Dat is voor veel stoffen zo, bij “meel” losstandaard B voor lozen waswater, voor “pellets” losstandaard A. Maar … hoeveel pellets liggen er nog in je ruim na het lossen? De bobcat heeft er gewoon weer meel van gemaakt.

Zelf denk ik dat een kantoorambtenaar zich bij ‘meel ‘ een pak bloem heeft voorgesteld en heeft bedacht dat dat zo fijn is dat het gestofzuigd moet worden. Misschien moeten we hem/haar vertellen dat het eigenlijk om een soort brinta gaat. Of misschien beter helemaal niks over zeggen, anders gaan straks pellets ook nog in het verdomhoekje.

5. Had ik de ontvanger kunnen verplichten tot wassen? Ik zie in diverse brochures/toelichtingen staan dat dat kan als:

a) Uit vorige losverklaring blijkt dat het ruim gewassen was
b) De ladingresten niet met het waswater overboord mogen

Maar is dat a) of b) of is het a) en b)? En mocht het “en” zijn, wie neemt er dan in de losverklaring op dat jij zelf het ruim uitgespoten hebt nadat je bij hun bijv. mais gelost hebt? Bij mais heb je trouwens vaak wel veel meel/maizena als restant en vaak spuit ik wel na mais omdat navegen zo stoffig is voor de longen en ogen. Ssst… ook maar niet zeggen anders komt mais ook in het verdomhoekje.

6. Wij hebben een houten buikdenning, maar bij een stalen vloer ontgaat me de zin van vacuümreiniging t.o.v. navegen helemaal. En wat er bij een houten vloer aan stof onder is gekomen (rammel, rammel, bobcat) bereik je met de stofzuiger ook niet meer. Ssst… ook maar niet zeggen anders komt de houten vloer ook nog in het verdomhoekje.

Hendrik Bijnsdorp
Ms Avenir