Algemeene Schippers vereeniging

Voor en door schippers

De taalkwestie

In het verleden heeft de ASV de taalproblematiek al diverse malen bij overleggen met het ministerie (en binnen de ESO) aan de orde gesteld. Enkele jaren geleden verkondigde men namelijk trots dat men goed op de taal zou handhaven en toen zei de ASV al dat dat uit de hand zou gaan lopen door overijverige ambtenaren.

Men bleek toen specifiek Franse schippers tegen te houden en te bekeuren, ook als er helemaal niets aan de hand was. Als tegenreactie werden Nederlandse schippers in Frankrijk tegengehouden (die hebben namelijk een wet dat je het Frans vloeiend moet beheersen om er te mogen varen dus als die gaan handhaven…), en dat hield op toen in Nederland die klopjacht op Fransen verminderde. Maar nu lijkt dit zich te gaan herhalen. We hebben geen overleggen meer met het ministerie over dit soort zaken dus er is geen plek meer om iets aan de orde te stellen. Ons inziens is het zo dat als er geen gevaarlijke situatie ontstaat je ook geen schip stillegt. Toevallig weten wij dat deze Franse schipper wel over de noodzakelijke Nederlandse woorden beschikt, dus wat hier nu weer de achtergrond van is?

Achtergrond huidige trammelant: De Challenger was van de Krammer gekomen en had vanwege de mist in Hansweert buiten vastgemaakt. De politie was bij een in de monding vastgelopen tanker geweest en kwam aan boord voor een routinecontrole.

De papieren zijn nagekeken en de dienstdoende agent heeft geoordeeld naar aanleiding van vragen hierover dat de schipper onvoldoende onze taal machtig was om verder te varen. Geen PV, maar wel is de heer Luteijn meegevaren naar Terneuzen.

De heer Luteijn wil ons dit incident meegeven mochten de taalkwestie ter sprake komen in overleggen. Vele collega’s kennen het betreffende schip en de schipper en weten dat hij voldoende de taal beheerst om zonder gevaarlijke situaties deel te kunnen nemen aan het varend verkeer. Gaat dit hele taalgedoe nu weer beginnen? We hebben hierover contact opgenomen met diverse politieke vertegenwoordigers en horen het graag als u weet van gevallen hieromtrent die zich nog voordoen.